Sin mi je povedal, da jih bodo z razredom peljali v gasilski dom. Tam jim bodo pokazali kako gasilska intervencija poteka in njihovo opremo ter tovornjake. Seveda bo gasilska intervencija simulirana, saj morajo otrokom zagotoviti varnost. Otroci so se zbrali pred šolo in se kar peš sprehodili do gasilske postaje. 

Tam so jih pričakali gasilci, ki so bili že oblečeni v opremo. Ko so jih otroci zagledali so bili vsi navdušeni, saj so taprave gasilce prvič videli. Kmalu za tem je sledila simulirana gasilska intervencija, kjer so pogasili manjši ogenj iz soda. Čeprav ni šlo zares, so se gasilci obnašali, kot da gre za pravi požar. Ogenj je bil čisto pravi in zato so morali paziti. 

Otroci so z zanimanjem opazovali njihovo delo in jih ob zaključku vprašali nešteto vprašanj. Glavni gasilec jim je z veseljem odgovarjal in povedal, da je vsaka gasilska intervencija lahko nevarna, zato morajo biti zelo pazljivi. S seboj imajo vedno:

  • Zaščitno obleko
  • Čelado
  • Škornje

Nobena gasilska intervencija se ne izvede brez predhodnega treninga in preverjanja opreme na tovornjaku. Otroci so se počasi premaknili do tovornjaka katerega so si lahko od blizu pogledali in stisnili kakšen gumb. Gasilci so jim najprej razložili kaj gasilska intervencija sploh je in kaj je njihova naloga. 

Otroci so si sedaj, ko so jo videli v živo, lažje predstavljali. Namen tega dne je bil, da otroci osebno doživijo stvari, ne pa da o njih samo berejo. Sin je bil tako kot vsi otroci izjemno navdušen in mene je tudi veselilo, da so imeli drugačen, nadvse pester dan. Še nekaj dni za tem mi je sin pripovedoval o vsem kar je videl in se naučil.

V spominu mu je seveda najbolj ostala simulirana gasilska intervencija, saj je videl pravi ogenj in gasilce v akciji.