Snegobran je ključen element vsake strehe

Nekaj časa nazaj nas je doma čakal nek projekt, katerega pa smo sedaj že kar nekaj časa nekoliko zanemarjali in pa prestavljali, saj se nam res ni dalo začeti tega projekta. Tako pa je bil ta projekt prenova naše strešne kritine, ter smo se sedaj končno odločili, da se tega lotimo, saj je postalo že nekoliko nevarno, da bi se v naši strehi znašla kakšna luknja, skozi katero bi lahko začela uhajati voda, ki pa bi povzročila kar nekaj materialne škode.

No tako pa smo se odločili tudi za to, da bomo delo opravili kar sami, saj smo s tem imeli že kar nekaj izkušenj, ter nam tako to delo ni predstavljalo težave. Zato pa je bilo potrebno preračunati koliko materiala bo potrebno kupiti, torej predvsem to, koliko strešnikov bo potrebno kupiti, kjer pa nismo smeli pozabiti še na snegobran. 

Snegobran je ključen element vsake strehe

Snegobran pa je ključen element vsake strehe, saj ima zelo pomembno nalogo pri varnosti. Tako pa snegobran skrbi za to, da ko se sneg nabere na strehi in zmrzne, ta ostane na strehi, dokler ne zmrzne, saj ga snegobran zavira, da ostane na mestu. To pa je pomembno zaradi tega, ker bi lahko drugače zmrznjen sneg zdrsel dol s strehe, ter nato padel komu na glavo, če bi stal ravno pod streho, kar pa bi lahko povzročilo kar hude poškodbe.

No snegobran pa se je zelo enostavno postavil na streho tako, da smo ga, oziroma jih, na vsake toliko strešnikov zataknili za sam strešnik. Nato pa smo z naslednjim strešnikom snegobran fiksirali, ter je tako ostal na mestu in bil čvrsto pritrjen. 

No tako pa smo s tem projektom zaključili kar v enemu dnevu, tako da nam to res ni vzelo toliko časa. Sedaj pa se lahko sprostimo, saj je naša streha sedaj spet varna in nas ne rabi nič skrbeti. 

Zakaj je potreben snegobran?

Nikoli se nisem obremenjeval ali sosedje imajo snegobran ali ne. Letos pa je bila zima polna snega in sem hitro opazil, da pri sosedih nekaj ni v redu. Prav nič ni bilo videti narobe z njihovo streho, ko je snežilo, problem je nastal kasneje, ko je bil po sneženju lep sončen dan. Ravno sem prihajal iz službe in ko sem se peljal mimo njihove hiše je pred moj avto padel velik kup snega. Ja, prav iz njihove strehe. Tisti trenutek sem bil srečen, da sneg ni pristal na mojem avtu. 

Zakaj je potreben snegobran?

Ko sem avto parkiral pred hišo, sem šel pogledat, kako se je to lahko zgodilo. Ko sem pogledal na sosedovo streho, sem se hitro vprašal, kje je snegobran. Pregledal sem celo streho in ugotovil, da nimajo na strehi snegobrana. Seveda sem bil presenečen, kako je to možno, saj živimo v takšnem kraju, kjer je to nujno potrebno. Nisem hotel biti nesramen do soseda, zato nisem nič omenil. Enostavno sem vzel lopato in odstranil sneg. No, pa je prišel sosed pogledat kaj delam. Takrat pa sem izkoristil in vprašal soseda, če pri njih ni bil potreben snegobran, ko so prekrivali streho. Sosedu je bilo seveda nerodno. Izogibal se je odgovoru in tako sva tudi pri tem končala. Vse lepo in prav, če ne bo hude zime. Če pa bo pogosto snežilo, pa bo pri njemu sigurno potrebno montirati snegobran, ker bo drugače nevarno za ljudi, ki hodijo mimo njegove hiše. Vse bi bilo ok, če mimo njegove hiše ne bi bila narejena cesta, po kateri se vozi veliko ljudi. Ne gre pa se samo za avte. Mimo hiše hodijo tudi otroci. Zanje pa je še kako nevarno, da ravno, ko bodo šli mimo hiše pade sneg iz strehe. 

Če nekdo misli, da na njegovi strehi ni potreben snegobran in živi na gorenjskem, potem se zelo moti.