Pos terminal nam je prinesel profit

Že kar nekaj let smo sedaj z družino imeli neko majhno trgovinico z osnovnimi živili. Tako pa je ta trgovinica bila namenjena zgolj dodatnemu zaslužku, poleg naših drugih prihodkov. Sedaj pa smo želeli glede te trgovine nekaj narediti, saj smo menili, da obstaja način, kako bi lahko dobili malo večji profit.

Pos terminal nam je prinesel profit

No tako pa smo začeli okoli tega nekoliko bolj razmišljati. Nato pa smo prišli na idejo, oziroma na misel, da danes že praktično vsi plačujejo s plačilnimi karticami, saj se je svet razvil tako, da se gotovina sedaj že zastarela, ter nam plačilne kartice omogočajo, da lahko plačila izvajamo na veliko lažji način. 

No tako pa smo se zato sedaj odločili za najem pos terminala. To pa tudi zato, ker smo skozi zadnje leto začeli čedalje bolj pogosto opažati, da so nas stranke spraševale če je možno plačilo s kartico, torej če imamo pos terminal. Tako pa veliko strank pri sebi tudi ni imelo nič gotovino, ter smo zato s tem izgubljali stranke.

No tako pa smo sedaj res začeli iskati kakšne ponudnike pos terminalov, kjer bi lahko najeli pos terminal, da bi videli, če bi nam to kaj pomagalo. No tako pa smo našli ponudnika, ki nam je nudil odličen in ugoden pos terminal, ki pa je bil kompatibilen tudi z karticami tujih bank. To pa nam je bilo všeč zaradi tega, ker se je ta naša trgovina nahajala v Kopru, kar pa je pomenilo, da dobimo čez dan tudi ogromno tujih strank. Tako pa bi ta pos terminal bil odličen za njih, saj nimajo slovenskih kartic, oziroma plačilnih kartic slovenskih bank.

No tako pa se je izkazalo, da je bila to res zelo dobra ideja, saj smo sedaj začeli dobivati ogromno novih strank, saj se je razvedlo, da smo začeli nuditi plačilo s plačilnimi karticami, kar pa je bilo za mnoge stranke zelo privlačno in uporabno. 

Vzmetnice igrajo veliko vlogo pri udobju našega spanca

Vzmetnice igrajo veliko vlogo pri udobju našega spanca

Nekaj časa nazaj sem ugotovil, kako velik vpliv ima lahko kvalitetno ležišče na naše življenje. To pa zato, ker nam bo dobro in udobno ležišče omogočalo, da se bomo lahko udobno naspali. Tako pa se bomo zjutraj zbudili polni energije, kar pa bo pomenilo, da bomo lahko imeli veliko bolj produktiven dan, saj bomo v dnevu lahko naredili veliko več.

Zato pa sem se sedaj odločil, da bom glede tega nekaj naredil in si bom probal najti čim bolj udobno ležišče. Tukaj pa sem se predvsem osredotočil na vzmetnice. To pa zato, ker so vzmetnice zelo pomembne, kar se tiče udobja spanca, saj predstavljajo samo podlago, na kateri spimo.

Tukaj pa sem najprej moral poskrbeti za trdoto vzmetnice. Tako pa je to ključno pri vzmetnicah, kjer pa je potrebno poskrbeti, da je vzmetnica hkrati zadosti trdna da nam nudi oporo, ter se tako ne pogreznemo vanjo, ko se uležemo, hkrati pa mora biti zadosti mehka, da se lahko prilagaja obliki našega telesa in pa položaju le tega med samim spancem. Tako pa bo lahko naš spanec neprijeten če bo trdota vzmetnice neprimerna, kar pa po navadi pomeni, da nas bo lahko zjutraj, ko se zbudimo, bolel hrbet, kar pa ne bo ravno najbolj prijetno.

No tako pa sem nato še gledal na same materiale vzmetnice, oziroma sem pazil na to, da bi material, iz katerega je narejena vzmetnica, omogočal, da bi ta lahko dihala, oziroma bi se lahko zračila. Tako pa je bilo to pomembno zaradi tega, ker bi mi potem to omogočalo, da bi se lahko vsa toplota, katero telo odda med spanjem, prezračila, kar pa bi potem pripomoglo k udobju, saj mi ne bi bilo vroče med spanjem. Tako pa sem nato glede te stvari, oziroma faktorje, našel primerno vzmetnico, ki mi je omogočala, da sem lahko dobil kvaliteten spanec. 

Snegobran je ključen element vsake strehe

Nekaj časa nazaj nas je doma čakal nek projekt, katerega pa smo sedaj že kar nekaj časa nekoliko zanemarjali in pa prestavljali, saj se nam res ni dalo začeti tega projekta. Tako pa je bil ta projekt prenova naše strešne kritine, ter smo se sedaj končno odločili, da se tega lotimo, saj je postalo že nekoliko nevarno, da bi se v naši strehi znašla kakšna luknja, skozi katero bi lahko začela uhajati voda, ki pa bi povzročila kar nekaj materialne škode.

No tako pa smo se odločili tudi za to, da bomo delo opravili kar sami, saj smo s tem imeli že kar nekaj izkušenj, ter nam tako to delo ni predstavljalo težave. Zato pa je bilo potrebno preračunati koliko materiala bo potrebno kupiti, torej predvsem to, koliko strešnikov bo potrebno kupiti, kjer pa nismo smeli pozabiti še na snegobran. 

Snegobran je ključen element vsake strehe

Snegobran pa je ključen element vsake strehe, saj ima zelo pomembno nalogo pri varnosti. Tako pa snegobran skrbi za to, da ko se sneg nabere na strehi in zmrzne, ta ostane na strehi, dokler ne zmrzne, saj ga snegobran zavira, da ostane na mestu. To pa je pomembno zaradi tega, ker bi lahko drugače zmrznjen sneg zdrsel dol s strehe, ter nato padel komu na glavo, če bi stal ravno pod streho, kar pa bi lahko povzročilo kar hude poškodbe.

No snegobran pa se je zelo enostavno postavil na streho tako, da smo ga, oziroma jih, na vsake toliko strešnikov zataknili za sam strešnik. Nato pa smo z naslednjim strešnikom snegobran fiksirali, ter je tako ostal na mestu in bil čvrsto pritrjen. 

No tako pa smo s tem projektom zaključili kar v enemu dnevu, tako da nam to res ni vzelo toliko časa. Sedaj pa se lahko sprostimo, saj je naša streha sedaj spet varna in nas ne rabi nič skrbeti. 

Katera garažna vrata izbrati

Poleg hiše smo končno zgradili tudi garažo, do sedaj sva z možem namreč parkirala pred hišo na prostem. Ker pa je bila lanska zima res huda in sva morala vsak dan odmrzovati šipe na avtu, je padla odločitev, da zgradimo garažo za dva avta. sedaj nama manjkajo samo še garažna vrata, vendar se ne moremo odločiti, katera bi izbrali.

Trenutno je sicer dosti boljše kot je bilo prej, saj sta avtomobila pod streho in na suhem, toda garažna vrata dodajo garaži lep izgled, vse skupaj potem zgleda kot zaključena celota. Trenutno se odločava med dvema modeloma. 

Katera garažna vrata izbrati

Všeč so nama sekcijska garažna vrata, predvsem zato, ker sva videla, da imajo lahko vgrajen osebni prehod. Včasih je treba iti v garažo samo kaj iskati in takrat pride osebni prehod prav, da ni potrebno odpirati cela garažna vrata, še posebno ker je v garaži pogosto še dodaten prostor za shranjevanje stvari, ki jih ne potrebujemo vsak dan. Videla sva tudi, da imajo sekcijska garažna vrata z ročno izvedbo ali na motorni pogon. Oba z možem sva absolutno za to, da si kupiva garažna vrata na motorni pogon.

Na drugi strani pa so nama všeč tudi rolo garažna vrata. Te bi izbrala zato, ker zavzamejo manj prostora. Glede na to, da okoli hiše nimava ravno veliko prostora, bi nama takšna garažna vrata prišla bolj prav, slabost teh pa je, da nimajo osebnega prehoda in jih je potrebno vsakokrat dvigati in spuščati. Tako, da vsa pred težko odločitvijo za katera garažna vrata naj se odločiva.

Trenutno se vseeno bolj nagibava k rolo vratom, saj nama je prostor okoli hiše pomemben. Razmišljava o tem, da bi jih odpirala zjutraj in zapirala zvečer, v tem primeru bi nama najmanj manjkal osebni prehod. Upam, da ne bova obžalovala najine odločitve in komaj čakam, da dobiva nova garažna vrata, ki bodo zagotovo dale piko na i izgledu naše hiše.

Zakaj je potreben snegobran?

Nikoli se nisem obremenjeval ali sosedje imajo snegobran ali ne. Letos pa je bila zima polna snega in sem hitro opazil, da pri sosedih nekaj ni v redu. Prav nič ni bilo videti narobe z njihovo streho, ko je snežilo, problem je nastal kasneje, ko je bil po sneženju lep sončen dan. Ravno sem prihajal iz službe in ko sem se peljal mimo njihove hiše je pred moj avto padel velik kup snega. Ja, prav iz njihove strehe. Tisti trenutek sem bil srečen, da sneg ni pristal na mojem avtu. 

Zakaj je potreben snegobran?

Ko sem avto parkiral pred hišo, sem šel pogledat, kako se je to lahko zgodilo. Ko sem pogledal na sosedovo streho, sem se hitro vprašal, kje je snegobran. Pregledal sem celo streho in ugotovil, da nimajo na strehi snegobrana. Seveda sem bil presenečen, kako je to možno, saj živimo v takšnem kraju, kjer je to nujno potrebno. Nisem hotel biti nesramen do soseda, zato nisem nič omenil. Enostavno sem vzel lopato in odstranil sneg. No, pa je prišel sosed pogledat kaj delam. Takrat pa sem izkoristil in vprašal soseda, če pri njih ni bil potreben snegobran, ko so prekrivali streho. Sosedu je bilo seveda nerodno. Izogibal se je odgovoru in tako sva tudi pri tem končala. Vse lepo in prav, če ne bo hude zime. Če pa bo pogosto snežilo, pa bo pri njemu sigurno potrebno montirati snegobran, ker bo drugače nevarno za ljudi, ki hodijo mimo njegove hiše. Vse bi bilo ok, če mimo njegove hiše ne bi bila narejena cesta, po kateri se vozi veliko ljudi. Ne gre pa se samo za avte. Mimo hiše hodijo tudi otroci. Zanje pa je še kako nevarno, da ravno, ko bodo šli mimo hiše pade sneg iz strehe. 

Če nekdo misli, da na njegovi strehi ni potreben snegobran in živi na gorenjskem, potem se zelo moti. 

Neplanirana nosečnost

Bila sem študentka in imela fanta. Resnično sva se imela rada. Potem pa je sledilo presenečenje, ki ga nihče od naju ni pričakoval. Naredila sem test za nosečnost in videla da sem noseča. To je bil zame res šok, ker sem ravno planirala, da bi šla delat v tujino. Tako sem vedela, da tega sedaj ne bom mogla. Ker še nisva imela svojega doma, sem tudi vedela, da bom sedaj imela polno drugih skrbi in ne bom več premišljevala, kje in kaj bom počela glede faksa. 

Neplanirana nosečnost

Morala sem zbrati pogum, da povem tudi njemu, da sem noseča. Čeprav sem po eni strani komaj čakala, da mu povem to novico, me je bilo po drugi strani pošteno strah, kajti zavedala sem se, da tudi on tega ni pričakoval. Povedala sem mu zvečer, ko se je vrnil domov. Takoj je opazil, da z menoj nekaj ni v redu in tako sem izkoristila in povedala, da sem noseča. 

Tega pogleda ne bom pozabila nikoli. Njegov pogled se je ustavil in kar nekaj časa je gledal v moj trebuh. Kakor, da se je najprej moral pogovoriti sam s seboj in potem me je objel. Vedno je hotel biti oče, tako da v tem ni bila težava. Imela sva samo eno težavo in to je to, da nisva imela svojega doma. 

Ko sva povedala novico staršema, se je vse rešilo v parih mesecih. Še danes sem hvaležna, kako lepo so odreagirali in nama pomagali. Tega res nisva pričakovala. Razmišljala sva, da bova najela stanovanje, danes pa imama svoj dom. Nosečnost je tako potekala v miru in vsi so komaj čakali, da v naročje vzamejo najine otroka. Danes lahko povem, da je nosečnost res nekaj lepega, če se stvari pravi čas uredijo. Pri meni so se in danes imava prekrasnega fanta. Sreča pride nepričakovano in tako je tudi moja nosečnost prišla tako.  

Suho srbeče lasišče

Neprijetno srbeče lasišče je, poleg tega da je zelo nadležen pojav, običajno tudi vizualno pospremljen z ne ravno najlepšim izgledom. Vzrokov za ta pojav je lahko zelo veliko in včasih lahko traja kar nekaj časa, da vzpostavimo ponovno zdravo ravnovesje. Če je srbeče lasišče zaradi različnih vzrokov zelo suho, ga z nenehnim praskanjem zelo hitro razdražimo in tako se soočamo še z neugodnim prhljajem, delci odmrle kože, ki končajo na naših oblačilih. Sploh če so ta temna se beli delčki zelo poznajo. 

Torej, če želimo razrešiti težavo in odpraviti suho in srbeče lasišče moramo najprej odkriti težavo oziroma najti izvor tega. Vzroki so lahko zunanje ali notranje narave. Če zaznamo, da se nam po celotnem telesu pojavlja suha koža potem je morebiti eden od razlogov stanja našega lasišča dermatitis, psoriaza ali seboreja. Pojavijo se se lišaji, rožnate lise, morebiti celo luščenje kože. Ker gre pri teh izbruhih za srbeče lasišče in srbečo kožo zdravimo vse prizadete predele.

Suho srbeče lasišče

Zelo pomembno je, da za suho lasišče uporabljamo primerne kozmetične izdelke, ki naj bodo obvezno brez kakršnihkoli dodanih naravnih in umetnih dišav. Zelo primerni so izdelki za srbeče lasišče, ki ne vsebujejo mila. Pri takih pojavih je zelo značilno, da se koža na določen izdelek privadi in le ta ne deluje več enako učinkovito, zato kreme, šampone in mila po določenem času zamenjamo. Pred uporabo vsakega izdelka za srbeče lasišče preverite navodila saj je na nekaterih celo navedeno, da daljša uporaba izdelka ni primerna. Skrbite temeljiti in dobro osebno higieno, saj je to prvo osnovno pravilo zdrave kože in lasišča. 

Ker gre za kronične bolezni jih lahko omilimo z:

  • manj stresa in obremenjenosti.
  • več dihalnih vaj in sproščanja.
  • nosite oblačila in kape iz naravnih materialov.
  • okrepitev imunskega sistema predvsem z zdravi in uravnoteženo prehrano. Uživanje hrane bogate s cinkom, selenom in vitaminom B. Čim bolj opustite sladko in mastno hrano.

Zdrznem se že ob omembi besede gastroskopija

Spomnim se, bila se še majhna, ko sem slišala mamo, ki je očetu razlagala, kako grozno je bilo na nedavnem pregledu, beseda gastroskopija se je takrat verjetno zapisala v mojo podzavest kot nekaj res slabega. Od takrat je minilo dosti časa, ko jo nisem slišala.

Pred enim mesecem so se mi začele vztrajne bolečine v želodcu, zato sem obiskala svojo osebno zdravnico. Kar tako mimogrede mi je rekla, da mi bo dala napotnico, saj bo edino gastroskopija pokazala kaj je narobe z mano. Zdrznila sem se in kocine so mi šle pokonci, ko je beseda gastroskopija obvisela v zraku. Ko sem prišla malo k sebi, sem odločno rekla, da to ne pride v poštev.

Zdravnica je bila šokirana nad mojo odločnostjo in me poskušala prepričati, da si premislim. Nato mi je zastavila nekaj dodatnih vprašanj, zanimalo jo je ali imam še kakšnega od naslednjih simptomov:

  • težave s prebavo
  • zgaga
  • slabokrvnost
  • pogosta slabost
  • ali je imel kdo v družini raka na želodcu.

Ker sem na tri odgovorila pozitivno, je bila še bolj prepričana, da je gastroskopija nujno potrebna. Povedala sem ji od kdaj me je že tako strah te preiskave, da se resnično stresem, že ko slišim besedo gastroskopija in da tega ne bom zmogla. Zdravnica mi je prigovarjala, da je po toliko letih ta preiskava izvedena dosti bolj strokovno, da so bili takrat šele začetki in verjetno res ni bilo prijetno, vendar je bil strah v meni premočan.

Zdrznem se že ob omembi besede gastroskopija

Odšla sem domov, vendar so se bolečine še stopnjevale, tako da sem čez deset dni ponovno obiskala našo ambulanto. Zdravnica me je pogledala in z nežnostjo v glasu rekla, da točno vem, da mi gastroskopija ne uide. Ker pa je videla kako zelo se je bojim, mi je povedala, da mi lahko ponudi delno ali popolno sedacijo.

Opravila sem preiskavo pod popolno sedacijo, kar pomeni, da so me uspavali. Izkazalo se je, da sem pod tako hudim stresom, da se mi je naredil čir na želodcu. Menda se to, da pozdraviti, vendar bom morala tudi korenito spremeniti način življenja. Trenutno sem bila samo vesela, da je gastroskopija za mano.

Vadba na prostem in novoletna zaobljuba

Saj vsi poznamo novoletne zaobljube. Je pa res nekaj, da veliko ljudi naredi plane ravno ob novem letu, potem pa se tega ne drži. Največ en teden ali dva. Najboljše je, da svoje plane, želje uresničujete preko celega leta in ne čakate na novo leto. No, jaz pa sem vseeno naredil letos svoj plan in to je vadba na prostem. 

Vadba na prostem in novoletna zaobljuba

Pri meni se je konec leta končal tako, da sem bil bolan. Nikakor se nisem mogel pozdraviti in imel sem vsega dovolj. Tako sem se zavedal, da je zadnji čas, da začnem skrbeti za svoje telo. Ker nisem človek fitnesa, sem se odločil, da bo vadba na prostem zame idealna. Kajti tako bom šel najprej na dolg sprehod in na koncu naredil nekaj vaj. Moje telo je to potrebovalo in verjel sem v sebe, ker sem bil resnično jezen in razočaran, da sem skoraj celi december preležal v postelji. 

Mogoče pa bo moja novoletna zaobljuba zdržala, ker se je v bistvu oblikovala cel december. Resnično si želim, da mi bo vadba na prostem prinesla več energije in zdravja. Dobro se zavedam, kako dobro na nas vpliva gibanje na zraku in ravno zato upam, da bom poskrbel zase in bo vadba na prostem tista, ki mi bo ojačala moje telo in moj imunski sistem. 

Nisem hotel biti do sebe prestrog, zato si nisem sestavil načrta, hotel sem le začeti. Kako se bom počutil, pa bom videl kmalu, vem le, da ne bom pretiraval. Želim si, da bi bila moja vadba na prostem prevsem sproščujoča in zanimiva, da bom ob tej vadbi predvsem užival in si nabral energijo. Moje telo sigurno ni zmožno prevelikih naporov, tako sam vem, da je vadba na prostem super zadeva zame, ker bom lahko v naravi in delal tako kot paše meni, brez pretiravanja. Vem, da mi bo uspelo. 

Komarniki za okna je nekaj res zelo pogostega

Danes lahko komarniki za okna najdemo že skoraj na vsakem oknu. Kjerkoli se vozimo, bomo videli, da ljudje zelo radi uporabljajo komarnike, saj vsi vemo, kako so lahko komarji nadležni čez noč. Komarji na žalost najdejo čisto vsako možno opcijo, da pridejo v naše prostore. Ravno, zato je zelo pomembno, da naše prostore nekako zaščitimo, saj imamo vsi radi nek miren večer, predvsem pa mirno noč. Jaz sem na primer zelo alergična na komarje, saj me vedno napadejo. Res jih ne maram, a oni mene obožujejo. Zato sem se tudi jaz odločila, da bodo komarniki za okna res primerni za moje stanovanje. Komarniki za okna so zelo enostavni za montirati na okno in res ni nobenega problema. Ravno zato sem se odločila, da bom to tudi sama kupila in tudi sama montirala.

Komarniki za okna je nekaj res zelo pogostega

Komarniki za okna se dajo dobiti tudi po določenih merah, kar je zelo pomembno, saj danes imamo zelo veliko različnih vrst oken, predvsem pa različnih oblik in velikosti oken. Ravno zato je zelo pomembno, da točno izmerimo naša okna in pa da potem kupimo pravi komarnik za okna. Samo na tak način bomo res lahko preprečili komarjem, da pridejo v naše prostore in samo tako bomo lahko imeli mirno noč.

Komarniki za okna so nekaj, kar je vedno imela tudi moja mama, kar pomeni, da sem s tem praktično odraščala. Tako sem vedela, kaj pomeni imeti mirno noč. Potem pa sem se preselila V novo stanovanje, kjer komarnikov ni bilo in to je bil definitivno zelo velik problem. Komarji so konstantno prihajali v mojo spalnico in jaz sem se konstantno praskala po celem telesu. Ravno zato sem ugotovila, da je komarnik za okna res ključnega pomena oziroma je ključna oprema našega doma. Komarniki za okna so tako postali tudi del mojega doma in šele takrat sem lahko spet mirno spala v svoji spalnici brez kakršnegakoli zbujanja ponoči zaradi brnenja ali pa zaradi srbenja.