Plastika je enostavna in poceni masa, vendar zelo škodljiva za nas planet

Eden od najbolj priljubljenih materialov na celotnem svetu je zagotovo plastika, ki se jo da pridobivati iz umetnih ali pa naravnih smol. Vse to se sliši zelo prijetno in odlično, vendar pa je plastika eden od največjih onesnaževalcev in uničevalcev okolja. Veliko živali je zaradi plastike in same proizvodnje plastike izgubilo naravo življenjsko okolje.

Na žalost izumiranje določenih vrst živali, izginjanje narave, sekanja dreves in onesnaževanje zraka proizvajalce plastike ne ustavi ter jo vztrajno in brez premisleka proizvajajo naprej, saj je industrija tako močno odvisna od plastike, da enostavno ne pomislijo na končne posledice in škodo katero delajo celemu svetu.

Plastika je enostavna in poceni masa, vendar zelo škodljiva za nas planet

 

Nastanek plastike

V 17. stoletju se je prvič pojavilo izdelovanje in uporabljanje plastike. V tistem času so ljudje uporabljali predvsem naravne materiale, kot je goveja roževina. Sama plastika je bila ustvarjena namerno in ni bila odkrita po naključju. Po uradnih podatkih pa je bila plastika razvita leta 1862, ko je Alexander Parkensine izdelal material iz nitroceluloze, poimenoval pa ga je parkesin. To odkritje je podlaga, kako izdelati plastične materiale iz rastlin.

Takšne vrste plastika se imenuje bioplastika, narejena je iz celuloze, želatine, agarja in drugih kompleksnih ogljikovih hidratov. Dobra lastnost je ta, da je takšna plastika okolju prijazna in da ne škoduje živalim ter prostoru v katerem živali živijo.

 

Vpliv plastike na živali in okolje

Ribe, kiti, morski sesalci in morske ptice so tiste, ki čutijo največ posledic pri proizvodnji same plastike. Onesnaževanje okolja s plastiko trenutno ogroža kar 700 vrst, število se na žalost vsako leto povečuje. Glavni vzroki poginov so zastrupitve s strupenimi ftalati, ki se v največji meri sproščajo iz mikroplastike. Ta je še posebej nevarna, saj prehaja v prehranjevalno verigo s tem pa tudi v naše telo.

Sama plastika se v morju pomeša s planktonom in tako potuje v prebavne trakte živali, ki potem zaradi zadušitve in zastrupitve poginejo.

Plastika je danes še vedno eno izmed najbolj uporabljenih surovin

Eden izmed najbolj uporabljenih surovin je še vedno plastika, saj zagotovi najboljšo varnost pri živilih. Veliko se jo uporablja tudi v kozmetiki, saj jih plastika zaščiti pred sončno svetlobo. Zagotovi jim tudi trajnost in tako podaljša rok uporabe. Še njena prednost je teža. Izdelke, ki so shranjeni v plastiki veliko lažje in bolj varno prevažamo, saj ne rabimo skrbeti, da se bodo razbili ali dodatno otežili našo torbo ali vrečko.

Danes se lahko plastika večkrat uporabi, saj se lahko enostavno reciklira. Le-to je veliko bolj enostavno kot recikliranje stekla ali drugih surovin. Kljub številnim alternativam se podjetja še vedno odločajo za plastiko, prav zaradi zgoraj naštetih prednosti. Seveda je vsem znana tudi njena problematika in vpliv na okolje, a so ljudje vedno bolj osveščeni in jo uporabljajo bolj odgovorno. Kot že omenjeno, se plastika lahko reciklira v kolikor jo zavržemo v primerne zabojnike.

Ko je plastika stopila na trg so se številna podjetja odločila za njo. Uporablja se jo tudi za izdelavo:

  • Pohištva
  • Igrač
  • Pribora

Pri igračah je recimo plastika najbolj primerna, saj poleg varnosti zagotovi tudi higieno. To naredi igrače enostavne za čiščenje, shranjevanje in varne za majhne otroke. Noben drug material ne nudi take versatilnosti in to je tudi razlog za njeno široko uporabo.

Steklo se hitro razbije, je pa tudi težko in njegovo recikliranje zahteva dolgotrajen in drag postopek. Ne samo pri igračah, tudi za shranjevanje živil je plastika najbolj primerna. Tako se izognemu kontaminiranju ali hitrejšemu gnitju živila. Tudi okus živila se ne spremeni, kot bi se to lahko zgodilo pri recimo papirju ali kartonu.

Ne glede na vse, plastika ostaja še vedno eno izmed najbolj uporabljenih surovin, katero se bo stežka zamenjalo s kakršnokoli drugo. Ljudje moramo biti samo dovolj previdni pri ločevanju odpadkov in ji zagotoviti recikliranje.