Plastika je enostavna in poceni masa, vendar zelo škodljiva za nas planet

Eden od najbolj priljubljenih materialov na celotnem svetu je zagotovo plastika, ki se jo da pridobivati iz umetnih ali pa naravnih smol. Vse to se sliši zelo prijetno in odlično, vendar pa je plastika eden od največjih onesnaževalcev in uničevalcev okolja. Veliko živali je zaradi plastike in same proizvodnje plastike izgubilo naravo življenjsko okolje.

Na žalost izumiranje določenih vrst živali, izginjanje narave, sekanja dreves in onesnaževanje zraka proizvajalce plastike ne ustavi ter jo vztrajno in brez premisleka proizvajajo naprej, saj je industrija tako močno odvisna od plastike, da enostavno ne pomislijo na končne posledice in škodo katero delajo celemu svetu.

Plastika je enostavna in poceni masa, vendar zelo škodljiva za nas planet

 

Nastanek plastike

V 17. stoletju se je prvič pojavilo izdelovanje in uporabljanje plastike. V tistem času so ljudje uporabljali predvsem naravne materiale, kot je goveja roževina. Sama plastika je bila ustvarjena namerno in ni bila odkrita po naključju. Po uradnih podatkih pa je bila plastika razvita leta 1862, ko je Alexander Parkensine izdelal material iz nitroceluloze, poimenoval pa ga je parkesin. To odkritje je podlaga, kako izdelati plastične materiale iz rastlin.

Takšne vrste plastika se imenuje bioplastika, narejena je iz celuloze, želatine, agarja in drugih kompleksnih ogljikovih hidratov. Dobra lastnost je ta, da je takšna plastika okolju prijazna in da ne škoduje živalim ter prostoru v katerem živali živijo.

 

Vpliv plastike na živali in okolje

Ribe, kiti, morski sesalci in morske ptice so tiste, ki čutijo največ posledic pri proizvodnji same plastike. Onesnaževanje okolja s plastiko trenutno ogroža kar 700 vrst, število se na žalost vsako leto povečuje. Glavni vzroki poginov so zastrupitve s strupenimi ftalati, ki se v največji meri sproščajo iz mikroplastike. Ta je še posebej nevarna, saj prehaja v prehranjevalno verigo s tem pa tudi v naše telo.

Sama plastika se v morju pomeša s planktonom in tako potuje v prebavne trakte živali, ki potem zaradi zadušitve in zastrupitve poginejo.

Želja po tem, da bi imele svetilke na vrtu, je zelo velika

Vse, kar loči moj vrt od popolnega vrta, so svetilke na vrtu. Ampak to takšne svetilke, ki so na sončne celice. Idejo sem dobila v eni reviji in sedaj se z možem pogajava ali bova naredila kompletno menjavo za elektriko ali pa bova samo svetilke na vrtu napeljala na sončno celico. Glede na to, koliko elektrike potrebujejo ponoči, bo verjetno ena celica popolnoma dovolj. Če bova pa naredila tako za celotno elektriko v gospodinjstvu, bova pa morala kar precej več celic kupiti, da bova imela dovolj elektrike.

Res bi bilo dobro, da bi imela kmalu svetilke na vrtu. Prav vidim tisto romantično vzdušje zunaj že zdaj, čeprav še ni tam in niti še ni dogovorjeno, da bo tam. Ampak jaz sem se z volejem že dogovorila, da tako bo. Samo še do moža mora priti ta podatek, kar bo znalo malce trajati, potem bo pa tudi to dogovorjeno in bom lahko šla v realiziranje tega, česar si želim.

Želja po tem, da bi imele svetilke na vrtu, je zelo velika

Vem, da moški na glas pogosto niso takšni, da bi imeli radi romantično vzdušje, ker to ni zanje. Ampak, do sedaj se je še vsak omehčal, ko je videl, kako je lepo in prijetno ob večerih na takšnem vrtu, kjer svetilke krasijo večer. Ko je enkrat to narejeno, je vse dobro, dokler pa ni, je pa običajno cela drama. Moj oče je bil isti pri takšnih stvareh, pa ga je mama vedno omehčala. Sicer ona nikoli ni čakala na njegovo dovoljenje, ampak je to samo naredila. Tudi jaz bi naredila tako, ampak vseeno morava za sončne celice oba podpisati pogodbo. Malce smole imam glede tega, ampak bom potrpežljiva in bom verjela, da se bo vse uredilo, kot se mora. Oziroma kot si želim in bodo svetilke kmalu krasile obrobje bazena in poti na vrtu, da bo lahko najin vrt pravi pravljični raj.

Veliko je kosov oblačil, ki jih lahko rečemo, da jih narekuje moda in ne le uporabnost

Bila sem v znani trgovini, kjer je športna moda najbolj priljubljena. Imajo res odlične kose oblačil. Tako za fitnes kakor za kolo in druge priljubljene športe. Sama potrebujem oblačila za plezanje in kolo ter za fitnes. Fitnes vaje sicer delam doma in v naravi. Tako, da ne potrebujem klasične fitnes opreme, ampak opremo za ven. Tukaj je tudi zelo pomembno, kakšna je moda za takšne priložnosti.

V teh trgovini vsekakor vedno najdem, karkoli rabim. Danes iščem oblačila za zunanji fitnes. Do sedaj sem delala vaje doma, ki jih bom še vedno delala. Ampak bom začela tudi z vajami zunaj. Ne vem še, kako mi bo šlo, ker ne vem če imam že dovolj moči za to. Vseeno bi pa rad imela primerna oblačila in obutev, da se kje ne poškodujem in da bo tudi nekaj iz kolekcije, kjer je športna moda, da ne bom ravno v enostavnih oblačilih. Enostavno se ne počutim več dobro, če nisem več dobro oblečena. Včasih sem imela težavo, da se lepo oblečem, ker nisem želela biti v središču pozornosti, danes, pa ne želim biti siva miš. Čudno kako se stvari kar naenkrat premaknejo v drugo smer, ko se človek bolje počuti in je v okolju, ki ga podpira in ne vleče dol. Včasih sem mislila, daje z menoj vse narobe, pa sedaj vidim, da je bilo ravno obratno.

No ne vem točno, zakaj sem pustila, da je prišlo do tega, da sem to dopuščala. Verjetno ima to veze s tem, koliko sem verjela vase. Mislim, da sem zelo verjela vase, ampak sedaj še mnogo bolje verjamem vase. S tem se pa tudi odraža to, da se danes upam spet oblačiti, tako kot sem se včasih oblačila. Tako, da je moda danes zopet nekaj, kar imam zelo rada. In to na vseh področjih ne samo na tistih, ki jih večina pozna. Še za doma se mi zdi, da je moja moda nekaj, kjer je vse v nekem smiselnem stilu.

Veliko je kosov oblačil, ki jih lahko rečemo, da jih narekuje moda in ne le uporabnost