Suho srbeče lasišče

Neprijetno srbeče lasišče je, poleg tega da je zelo nadležen pojav, običajno tudi vizualno pospremljen z ne ravno najlepšim izgledom. Vzrokov za ta pojav je lahko zelo veliko in včasih lahko traja kar nekaj časa, da vzpostavimo ponovno zdravo ravnovesje. Če je srbeče lasišče zaradi različnih vzrokov zelo suho, ga z nenehnim praskanjem zelo hitro razdražimo in tako se soočamo še z neugodnim prhljajem, delci odmrle kože, ki končajo na naših oblačilih. Sploh če so ta temna se beli delčki zelo poznajo. 

Torej, če želimo razrešiti težavo in odpraviti suho in srbeče lasišče moramo najprej odkriti težavo oziroma najti izvor tega. Vzroki so lahko zunanje ali notranje narave. Če zaznamo, da se nam po celotnem telesu pojavlja suha koža potem je morebiti eden od razlogov stanja našega lasišča dermatitis, psoriaza ali seboreja. Pojavijo se se lišaji, rožnate lise, morebiti celo luščenje kože. Ker gre pri teh izbruhih za srbeče lasišče in srbečo kožo zdravimo vse prizadete predele.

Suho srbeče lasišče

Zelo pomembno je, da za suho lasišče uporabljamo primerne kozmetične izdelke, ki naj bodo obvezno brez kakršnihkoli dodanih naravnih in umetnih dišav. Zelo primerni so izdelki za srbeče lasišče, ki ne vsebujejo mila. Pri takih pojavih je zelo značilno, da se koža na določen izdelek privadi in le ta ne deluje več enako učinkovito, zato kreme, šampone in mila po določenem času zamenjamo. Pred uporabo vsakega izdelka za srbeče lasišče preverite navodila saj je na nekaterih celo navedeno, da daljša uporaba izdelka ni primerna. Skrbite temeljiti in dobro osebno higieno, saj je to prvo osnovno pravilo zdrave kože in lasišča. 

Ker gre za kronične bolezni jih lahko omilimo z:

  • manj stresa in obremenjenosti.
  • več dihalnih vaj in sproščanja.
  • nosite oblačila in kape iz naravnih materialov.
  • okrepitev imunskega sistema predvsem z zdravi in uravnoteženo prehrano. Uživanje hrane bogate s cinkom, selenom in vitaminom B. Čim bolj opustite sladko in mastno hrano.

Zdrznem se že ob omembi besede gastroskopija

Spomnim se, bila se še majhna, ko sem slišala mamo, ki je očetu razlagala, kako grozno je bilo na nedavnem pregledu, beseda gastroskopija se je takrat verjetno zapisala v mojo podzavest kot nekaj res slabega. Od takrat je minilo dosti časa, ko jo nisem slišala.

Pred enim mesecem so se mi začele vztrajne bolečine v želodcu, zato sem obiskala svojo osebno zdravnico. Kar tako mimogrede mi je rekla, da mi bo dala napotnico, saj bo edino gastroskopija pokazala kaj je narobe z mano. Zdrznila sem se in kocine so mi šle pokonci, ko je beseda gastroskopija obvisela v zraku. Ko sem prišla malo k sebi, sem odločno rekla, da to ne pride v poštev.

Zdravnica je bila šokirana nad mojo odločnostjo in me poskušala prepričati, da si premislim. Nato mi je zastavila nekaj dodatnih vprašanj, zanimalo jo je ali imam še kakšnega od naslednjih simptomov:

  • težave s prebavo
  • zgaga
  • slabokrvnost
  • pogosta slabost
  • ali je imel kdo v družini raka na želodcu.

Ker sem na tri odgovorila pozitivno, je bila še bolj prepričana, da je gastroskopija nujno potrebna. Povedala sem ji od kdaj me je že tako strah te preiskave, da se resnično stresem, že ko slišim besedo gastroskopija in da tega ne bom zmogla. Zdravnica mi je prigovarjala, da je po toliko letih ta preiskava izvedena dosti bolj strokovno, da so bili takrat šele začetki in verjetno res ni bilo prijetno, vendar je bil strah v meni premočan.

Zdrznem se že ob omembi besede gastroskopija

Odšla sem domov, vendar so se bolečine še stopnjevale, tako da sem čez deset dni ponovno obiskala našo ambulanto. Zdravnica me je pogledala in z nežnostjo v glasu rekla, da točno vem, da mi gastroskopija ne uide. Ker pa je videla kako zelo se je bojim, mi je povedala, da mi lahko ponudi delno ali popolno sedacijo.

Opravila sem preiskavo pod popolno sedacijo, kar pomeni, da so me uspavali. Izkazalo se je, da sem pod tako hudim stresom, da se mi je naredil čir na želodcu. Menda se to, da pozdraviti, vendar bom morala tudi korenito spremeniti način življenja. Trenutno sem bila samo vesela, da je gastroskopija za mano.