Neprijetno srbeče lasišče je, poleg tega da je zelo nadležen pojav, običajno tudi vizualno pospremljen z ne ravno najlepšim izgledom. Vzrokov za ta pojav je lahko zelo veliko in včasih lahko traja kar nekaj časa, da vzpostavimo ponovno zdravo ravnovesje. Če je srbeče lasišče zaradi različnih vzrokov zelo suho, ga z nenehnim praskanjem zelo hitro razdražimo in tako se soočamo še z neugodnim prhljajem, delci odmrle kože, ki končajo na naših oblačilih. Sploh če so ta temna se beli delčki zelo poznajo. 

Torej, če želimo razrešiti težavo in odpraviti suho in srbeče lasišče moramo najprej odkriti težavo oziroma najti izvor tega. Vzroki so lahko zunanje ali notranje narave. Če zaznamo, da se nam po celotnem telesu pojavlja suha koža potem je morebiti eden od razlogov stanja našega lasišča dermatitis, psoriaza ali seboreja. Pojavijo se se lišaji, rožnate lise, morebiti celo luščenje kože. Ker gre pri teh izbruhih za srbeče lasišče in srbečo kožo zdravimo vse prizadete predele.

Suho srbeče lasišče

Zelo pomembno je, da za suho lasišče uporabljamo primerne kozmetične izdelke, ki naj bodo obvezno brez kakršnihkoli dodanih naravnih in umetnih dišav. Zelo primerni so izdelki za srbeče lasišče, ki ne vsebujejo mila. Pri takih pojavih je zelo značilno, da se koža na določen izdelek privadi in le ta ne deluje več enako učinkovito, zato kreme, šampone in mila po določenem času zamenjamo. Pred uporabo vsakega izdelka za srbeče lasišče preverite navodila saj je na nekaterih celo navedeno, da daljša uporaba izdelka ni primerna. Skrbite temeljiti in dobro osebno higieno, saj je to prvo osnovno pravilo zdrave kože in lasišča. 

Ker gre za kronične bolezni jih lahko omilimo z:

  • manj stresa in obremenjenosti.
  • več dihalnih vaj in sproščanja.
  • nosite oblačila in kape iz naravnih materialov.
  • okrepitev imunskega sistema predvsem z zdravi in uravnoteženo prehrano. Uživanje hrane bogate s cinkom, selenom in vitaminom B. Čim bolj opustite sladko in mastno hrano.